Licht, kleur, de hersenen en het lymfesysteem

Hier komen twee dingen samen: de hersenstructuren en het ontgiften.

Over de hersenen heb ik in eerdere blogs geschreven.

De belangrijkste functies van het lymfesysteem in het lichaam zijn:
 Aanmaak, onderhoud en transport van lymfocyten. Op deze manier ontstaat er een soort chemische afweer en zijn we beschermd tegen binnendringende ziekteverwekkers. Ook worden afwijkende lichaamscellen en vreemde eiwitten opgeruimd en uitgescheiden.

 Transport van hormonen, voedingsstoffen en afvalstoffen uit de weefsels naar het bloed.

Lymfe is weefselvocht. De afvoer gebeurt vanuit de weefsels naar de bloedbaan.

Zoals het hart zorgt dat het bloed wordt rondgepompt in het lichaam, zo zorgen lichaamsbeweging (spieren) en ademhaling voor de beweging van het lymfevocht in de lymfevaten. Dit kan je zo'n schoon en helder gevoel geven na het sporten.

De Deense onderzoekster Maiken Nedergaard (M.D., D.M.Sc) heeft een aantal jaren geleden ontdekt dat in de hersenen ook een lymfesysteem aanwezig is. Eeuwenlang ging de wetenschap er vanuit dat er geen lymfeweefsel en –vaten in de hersenen aanwezig waren.
Dit lymfeweefsel is nauw verbonden met het zenuwstelsel van de hersenen (neuroglia) en wordt Glymphatic System genoemd. Het meest bijzondere is, dat ze heeft ontdekt dat dit hersen-lymfesysteem, tijdens de slaap het meest actief is! Zoiets als: Slaap je hersenen schoon!

Een andere onderzoeker, Antoine Louveau,( Ph.D). heeft in 2015 ontdekt dat de hersenen omgeven zijn door een netwerk van lymfevaten.
Er zijn nu veel studies wereldwijd, die op deze onderzoeken verder gaan en dit is van belang bijvoorbeeld om oplossingen te zoeken om hersenaandoeningen als Parkinson, Alzheimer en andere neurologische aandoeningen te voorkomen.

Peter Mandel heeft ook deze onderzoeken gebruikt om nogmaals het belang van lymfedrainage te benadrukken. En hij heeft een aantal nieuwe punten toegevoegd aan zijn behandelingen, speciaal voor de stimulering van de lymfestroom in de hersenen.

Eén daarvan staat ook beschreven in het boekje dat hoort bij het Informatie Energy Reflector staafje .
Met dit staafje kun je jezelf behandelen. De werking berust op massage op pijnlijke punten of in het algemeen reflexpunten op het lichaam, gecombineerd met kristaltherapie. Aan één kant van het staafje zit namelijk een kristal en je behandelt de plek door de kristalpunt erop te zetten.

Heb je een lichtset, dan kun je na de kristal-massagebehandeling ook nog het punt met kleur instralen. De kleur wordt er elke keer bij vermeld.

Het staafje zelf wordt vooral geadviseerd voor pijnbestrijding en in het boekje staan allerlei punten en zones voor behandeling van bijvoorbeeld: chronische pijn van de wervelkolom. Of je nu last hebt van de onderrug of juist schouders, nek of ellebogen: je vindt er voor alle gewrichtspijn behandelingsmogelijkheden.

Het is een kleine investering met een enorme positieve impact op je gezondheid.
Je kunt als therapeut ook alle zones en punten met kleur instralen, die staan ook allemaal vermeld.

Wat kun je doen om de lymfestroom in zowel je lichaam als de hersenen te stimuleren?

1. – Bewegen! Door zowel spierbeweging als diepere ademhaling tijdens bewegen en sporten, gaat de lymfe overal in het lichaam stromen. Ook in je hoofd! Ken je dat gevoel dat je na een stevige wandeling, fietstocht of sporten weer een ‘leeg hoofd’ hebt?

2. – Heb je een lichtset? Op blz. 41-43 van De verborgen kracht van licht en kleur staat de Toxische basisbehandeling beschreven.

3. – Luister naar de muziek van CD Immuunsysteem versterking

4. – Zorg voor een goede slaap. Na het lezen van een aantal onderzoeken over de lymfe van de hersenen, is me weer duidelijker geworden hoe een goede slaap belangrijk is voor de algehele gezondheid. De Wilde-kruidenolie kan ook hierbij helpen.

5. – De lymfestroom is ook relevant bij pijnbestrijding, dus het Informatie Energie Reflector staafje kan ook hier goed van pas komen.

6. – Zijn er klachten van het hoofd bij je cliënt of jezelf? Hoofdpijn of migraine kan dan een teken zijn dat de afvalstoffen zich hebben opgestapeld, ook elders in het lichaam. Het is dan belangrijk deze af te voeren. Probeer in eerste instantie eens een maand lang elke dag 1 liter water meer te drinken (zeker als iemand niet zoveel water drinkt). Wie weet is dit alles wat er nodig om het lichaam en het hoofd te ontgiften.

7.- Een vaak voorkomende vorm van hoofdpijn heeft met oogklachten te maken. De ogen staan dan onder druk. Soms is een nieuwe (lees-)bril de oplossing. Ook veel achter de computer zitten kan tot hoofdpijn leiden door de belasting van de ogen. Ik raad je dan een computerbeschermbril aan. Deze filtert de schadelijke straling van het scherm uit en hierdoor ontspannen de ogen. Leuke bijkomstigheid is dat iemand waarschijnlijk ook beter gaat slapen 's nachts en dat neemt de spanning van de ogen weg en zorgt dat de lymfe in het hoofd goed gaat stromen.

De Opleiding Kleurenpunctuur voor dit jaar is al begonnen. Wil je toch nu nog beginnen met kleurenpunctuur toe te passen in je praktijk? Je kunt een losse cursus volgen. Wat je daar leert kun je direct in je praktijk toepassen.

Heb je vragen? Neem contact op!

Verder in de Agenda de data voor het najaar.

©2018 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Datum publicatie:. 7 okt 2018

Licht, kleur, de hersenen en het lymfesysteem