Licht op de kaak

Heb je er wel eens bij stil gestaan hoeveel je kauwt op een dag? Dat is met een hap eten in de mond zo ergens rond de duizend keer…En als we praten werkt het kaakgewricht daarin mee, zomaar weer geheel vanzelfsprekend.

Het kaakgewricht ligt dicht tegen het oor aan en natuurlijk zijn er de kaakspieren die zorgen voor de beweeglijkheid. Het is de onderkaak die naar boven en beneden bewogen kan worden.
De tanden en kiezen spelen een grote rol in de werking van de kaken en het gewricht: als er afwijkingen zijn in het gebit kan dat gevolgen hebben voor de werking van het kaakgewricht. De onder- en boven tanden en kiezen moeten ‘passen’ op elkaar. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe kroon die niet helemaal past, dan heeft dat gevolgen voor je kaakgewricht.

Wat zijn nu typische oorzaken van klachten?
Stress! Het is niet zo verwonderlijk: het kaakgewricht heeft van alle gewrichten de meeste spanning.

De spanning in het kaakgewricht wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld:
– je loopt in feite ‘op je tandvlees’
– een cliënt van mij bleef maar herkauwen over oude zaken
– iemand anders had altijd het gevoel met de mond vol tanden te staan

Zo kan ik nog wel even doorgaan:
– ergens de tanden in zetten
– iets niet verwerken
– tanden knarsen
– iets voor de kiezen krijgen
– stijf de kaken op elkaar houden
– Te veel moeten slikken

Wist je dat er een sterk verband is met de beweeglijkheid van de heupen (gewrichtssymbool vier) en de kaak?
Zijn de heupen ontspannen, dan helpt dat de kaak en andersom.

Wat binnen de kirlianfotografie vaak terugkomt, zijn de verbindingen naar het oor en de amandelen, bijvoorbeeld restverschijnselen van een oude amandeloperatie en littekens daarvan, die verstorend werken op de gehele spier-, vaat- en zenuwverbindingen in het kaak/oorgebied.

Ik heb al eens eerder geschreven over het verband met de oorspeekselklier en de alvleesklier:
Het alvleessap bevat een inactief spijsverteringsenzym, amylase. Dit enzym is nodig voor de koolhydraatstofwisseling. Dit enzym wordt ook in de oorspeekselklier gevormd en komt via de mondholte in de spijsvertering terecht. Problemen met het kaakgewricht, bijv. kaakspanning, tandenknarsen ’s nachts, of oorklachten kunnen indirect de oorzaak zijn van pancreasklachten’.

De kaak: Het achtste gewrichtssymbool

Oplossingen

Wat kun je bereiken?

  • Op lichamelijk niveau: een heerlijk gevoel van ontspannen kaken. Geen pijn of vermoeidheid meer van de kauwspieren. Een gezonder gebit en een gezondere spijsvertering.
  • Op emotioneel niveau: loslaten! Het centrale thema van het kaakgewricht. Je gaat weer mee met de stroom van het leven.
  • Op spiritueel niveau: vrijheid. In communicatie en ‘goed uit je woorden kunnen komen’

Acht tips voor een ontspannen kaakgewricht

  1. Kaak los! Laat je onderkaak lekker los hangen en voel gelijk je ademhaling dieper gaan.
    Deze oefening leer ik al mijn cliënten met kaak- en oorproblematiek en kan de hele dag herhaald worden!
  2. Heb je een lichtset? Vlak voor het oor, 1 VB voor de gehoorgang in het kaakgewricht, liggen de algemene drainagepunten van de lymfe.
    Deze punten, complementair behandelen met violet en geel, zorgen voor een opruiming van oude spanningen.
  3. Bij spijsverteringsklachten: Zorg voor heel lekker eten waar iemand bij het klaarmaken al van gaat 'watertanden'. Dit watertanden is de voorbereiding voor een goede spijsvertering. Hoe meer liefdevolle aandacht er is voor het bereiden van het eten, en hoe langzamer iemand geniet van elke hap, des te beter het is voor de gehele mond, kaak en buik. Goed, langzaam kauwen is uiteraard een essentieel onderdeel van het genieten.
  4. Gapen! Een zeer eenvoudige en lekkere oefening om kaakspanning los te laten. Het 'zich ergens in vastbijten' of 'zich ergens over verbijten' laat dan vanzelf los. Helemaal als tijdens een goede slaap het tandenknarsen op houdt. Voor een goede slaap en ontspannen kaken: de Wilde-kruidenolie Relax insmeren op het kaakgewricht: net voor het oor. Als je je mond een klein beetje open doet, ontstaat er een holletje net voor het oor. Daar breng je een klein tipje van de olie op aan, elke avond voor het slapen gaan.
  5. De meest ontspannen, plezierige oefening: lachen!
  6. En nog een mooie: zingen en dansen (ook lekker voor de heupen)!
  7. Is er een mogelijke belastende invloed van een tonsillenoperatie litteken? Behandel dit met rood licht, aan de buitenkant, in de hoek van de kaak met het oor, net onder de kaak.
  8. Een klein punctuur plakkristalletje plakkenachter het oor, net op het onderste punt van het mastoid. In het geval van de nieuwe, gekleurde: een purper kristalletje.

Agenda: januari 2020

Neem contact op voor vragen over welke workshop of cursus geschikt is voor jou.

©2019 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Licht op de kaak