Kleurenpunctuur

Licht en kleur zijn twee belangrijke factoren in zowel de reguliere geneeskunde als de natuurgeneeskunde. Niet voor niets heeft UNESCO 2015 uitgeroepen tot ‘Het jaar van het Licht'. Kleurenpunctuur is een pijnloze therapie, geschikt voor jong en oud, die voor zowel lichamelijke als geestelijke klachten kan worden toegepast.

Over licht en kleur
Zonder licht is er geen celstofwisseling mogelijk, geen communicatie tussen de cellen of celgroepen. In de basis is ook ons lichaam een fotocel, die via licht van energie en informatie wordt voorzien.

Kleur is het zichtbare deel van licht. Kleuren hebben dezelfde kenmerken als het licht zelf en daarmee ook specifieke therapeutische eigenschappen.

Kleurenpunctuur (volgens Peter Mandel) combineert de kennis over de werking van licht en kleur met de leer van de meridianen en acupunctuurpunten uit de traditionele Chinese geneeskunde. Het behoort tot de ‘Complementary Alternatieve Medicine’, kortweg CAM. Daarbinnen hoort het bij natuurgeneeskunde: lichaamsgerichte therapie.

Tijdens de behandeling houdt een daartoe opgeleide therapeut een speciale lichtpen op (acupunctuur)punten, (voet)reflexzones en huidsegmenten op de huid van de cliënt. Afhankelijk van de analyse en klacht wordt een specifieke kleur ingestraald.

De kleurenpuncturist brengt nauwkeurig gedefinieerde kleurenfrequenties via de huid in het lichaam via deze voorkeurspunten en zones. Deze ‘voorkeurspunten’ hebben als het ware een antennefunctie. De trillingen van de verschillende frequenties brengen de helende informatie over op de te behandelen cellen. Doordat de kleurenpuncturist dit heel gericht doet, zullen zowel de trillingen van de cellen als die van de kleurenfrequenties met elkaar harmoniseren. Dat heeft een groot helend effect.

Hoe werkt kleurentherapie
Elke kleur heeft een specifieke uitwerking. De drie basiskleuren blauw, geel en rood staan voor: een ontspannen, heldere kracht. Dat is de basis voor een gezonde vitaliteit. Een vermindering van vitaliteit is eigenlijk gewoon een 'licht- en kleurtekort'.
Zo werken rood en geel stimulerend en brengen je in beweging. Blauw maakt je lekker rustig.

Betekenissen van de kleuren

Kleurenpunctuur leren? Lees hier alles over de opleiding.

Gezichtsreflexzones.jpg