Atlas in het licht

De bovenste nekwervel, C1, speelt een zeer belangrijke rol in de communicatie tussen het lichaam en de hersenen. Deze communicatie vindt plaats via het centrale zenuwstelsel.
Is er een kleine verschuiving van deze bovenste nekwervel, dan geeft dat problemen in de communicatie, van boven tot onder in de gehele wervelkolom en via de zenuwverbindingen, tot in de vinger- en/of teentoppen aan toe.

Een verschuiving kan al optreden tijdens de geboorte en later in het leven bij alle schokken en valpartijen waarbij het hoofd betrokken is. Denk aan een whiplash, hersenschudding, sportblessures etc.

Wat is de functie van dit gewricht?

Het hoofd van volwassenen heeft een gewicht van zo’n 5 tot 6 kilo en dat wordt gedragen door de bovenste nekwervel. Die wordt Atlas genoemd, naar de legendarische Griekse held Atlas, die als straf van de goden het hemelgewelf op zijn schouders moest torsen.

Is er sprake van een goed evenwicht, dan wordt het gewicht van het hoofd gelijkelijk verdeeld over de rest van het lichaam. Je snapt al, bij een fractie van een mm verschil, zijn de afwijkingen naar onder toe in het lichaam, veel groter. Het heeft gevolgen voor de spieren, pezen, links/rechts evenwicht etc., tot de stand van de voeten aan toe.

De tweede nekwervel, C2, heet de Draaier, of ook wel Axis genoemd.
Op deze wervel zit naar boven toe een klein uitsteeksel, en hierdoor wordt de Atlas op zijn plaats gehouden (mede ook door de nekspieren en banden).
Het feitelijke gewricht wordt gevormd door deze verbinding en heet officieel Atlas-Axis. Dit ligt dus tussen de C1 en C2.

Peter Mandel heeft dit gewricht het ‘negende gewrichtssymbool’ genoemd.

Symbolisch gaat dit over uitdrukkingen als:
– Hoe biedt iemand problemen het hoofd
– Hoe houd je het hoofd overeind
– Kun je de blik naar boven heffen?
– Ja knikken (is de verbinding van C1 naar de hersenen)
– Nee schudden met het hoofd (is de verbinding tussen C1 en C2)

Peter Mandel heeft via de Kirlianfotografie gezien, dat gemiddeld 80 tot 90% van de mensen die in zijn praktijk komen, in meerdere of mindere mate problemen heeft met dit gewricht.

Wat zijn typische oorzaken van klachten?
– Ik noemde al een schok of klap op het hoofd
– Problematische geboorte
– Whiplash door auto ongeluk of andere valpartij.

Wist je dat er een sterk verband is tussen de beweeglijkheid van Atlas-Axis en de onderrug?
Via het ‘omgekeerde mens principe’ kun je veel verlichting geven aan je cliënten met onderrug problemen, door C1 en C2 te behandelen.

Wat binnen de kirlianfotografie vaak terugkomt, zijn de verbindingen naar het oor en de amandelen, bijvoorbeeld restverschijnselen van een oude amandeloperatie en littekens daarvan, die verstorend werken op de gehele spier-, vaat- en zenuwverbindingen van de bovenste nekwervels.

Atlas-Axis: Het negende gewrichtssymbool

Oplossingen

Wat kun je bereiken?

 • Op lichamelijk niveau:
  Voorhoofd-, kaak- en neusholte: vrije in- en uitademing
  Geen pijn meer in tanden en kiezen van de bovenkaak
  Gehoor wordt beter, inclusief mogelijke oplossing van tinnitus
  Eindelijk pijnvrij in schouders en nek
  Vrijere bewegingen in het gehele lichaam
  Oplossen van jarenlange hoofdpijn en migraine aanvallen.
 • Op emotioneel niveau: Geheugen en concentratie verbeteren
  Op het juiste moment ‘Ja’ of ‘Nee’ kunnen zeggen.
 • Op spiritueel niveau: Manifestatie van positieve veranderingen, zowel naar binnen als naar buiten.
  Een directer contact met je eigen lichaam

Acht tips om de’ lasten van Atlas’ te verlichten

 1. Kleurenpunctuur Kaak los! Net als bij het achtste gewrichtssymbool: laat de onderkaak los.
 2. Heb je een lichtset? Het acupunctuurpunt GV 16, met blauw instralen. Dit punt ligt in het midden van de nek, onder de schedelrand. Je kunt er ook de goud- of zilverfacetkristal opleggen.
 3. Plak twee kleine punctuur-kristalletjes op het achterhoofd, op of naast de grote nekspier. Bij veel mensen zijn hier pijnlijke punten te vinden en deze punten zijn vaak een beginpunt van hoofdpijn of migraine aanvallen. Het punt aan de pijnlijkste kant krijgt het lichtgroene kristalletje en de mindergevoelige kant, het purperkristalletje.
 4. De punten van tip 3 kun je ook met de complementaire kleuren groen/rood instralen.
 5. Masseer het gebied rondom de navel, tot aan het schaambeen aan toe. Voel waar de pijnlijkste plekken zijn en geef daar extra aandacht aan. Dit gebied kun je extra behandelen met de Wilde-kruidenolie Relax.
 6. Blijkt uit de anamnese, dat er geboorteproblemen zijn geweest, geef dan de prenatale behandeling. Ken je die niet: deze komt aan bod tijdens de cursus Licht op de Voet ’.
 7. Werk je veel in dezelfde houding (achter je pc???): overweeg de aanschaf van een computer blauwlichtbeschermbril. Je ogen gaan ontspannen en daarmee ontspannen ook de bovenste nekwervels!
 8. In de module ‘Ontgiften en versterken immuunsysteem ga ik veel dieper in op de nekwervels en verband zenuwstelsel, lymfe en ziekteontwikkeling. En natuurlijk is die module boordevol behandelingen om je cliënten te helpen.

Ik wens je mooie helende ervaringen toe met deze tips.

Agenda 2020

Neem contact op voor vragen over welke workshop of cursus geschikt is voor jou.

©2020 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Atlas in het licht