Groen licht voor het hart

De meest voorkomende kleur in de natuur is groen.
We kunnen gewoon niet zonder deze kleur!

De grootste licht- en energiebron die wij hebben is de zon. Al zo lang ze bestaat levert de zon warmte en licht aan onze planeet. Planten hebben het vermogen om het licht van de zon te benutten voor het maken van suikers. Dit proces wordt fotosynthese genoemd.

Fotosynthese is het proces waarbij door het licht en de warmte van de zon, plus aarde, water en koolzuur uit de lucht, koolhydraten worden gevormd. Hierdoor kan de plant groeien en bloeien en vruchten, zaden en bladeren te maken. Chlorofyl-synthese is een belangrijk onderdeel van dit fotosynthese proces. Chlorofyl is het groen in de bladeren en stengels van de planten en bomen. Juist in deze bladgroenkorrels wordt het zonlicht opgevangen en verwerkt.

Dus alles wat wij eten en waarvan wij leven, is afkomstig van het zonlicht en dit groene chlorofyl. Dat is nodig geweest om de pompoen, de appel en al het andere voedsel dat we eten, te laten groeien. Ben je geen vegetariër: ook de koe eet eerst het groene gras. Het vlees of de yoghurt die je eet, is een product van dat groene gras. Ook als je soja-yoghurt eet: deze soja is aan de andere kant van de planeet door de zon groot geworden!

In de natuur is heel veel groen, zelfs nu in de winter is het gras nog heel groen en niet alleen bij de buren!

Groen is in de regenboog de middelste kleur. Daarom zeggen we: het is een neutrale kleur.

Als je werkt of bekend bent met chakra’s, dan weet je dat groen ook de kleur is van het Hart-chakra. Het Hart-chakra is het middelste chakra. Binnen de kleurenpunctuur zeggen we: het hart verbindt de buikhersenen (het voelen) met de hoofdhersenen (het denken).

De kracht van het hart is dat het evenwicht brengt in de dualiteit van voelen en denken.
En wat gebeurt er als je in de natuur loopt of fietst? Ja: ontspanning doordat je zintuigen dit groen waarnemen. Het gaat tegelijkertijd niet alleen over je ogen die het groen zien, maar ook de geur van de planten, de aarde en frisse lucht: alles werkt samen om je hart te voeden.

Hoe kun je groen gebruiken om de gezondheid van jezelf en je cliënten te optimaliseren?

1 – Kijken door de groene bril
Als jij of je cliënten direct willen profiteren van het kalmerende effect van groen, adviseer ik het dragen van een groene kleurenbril. Dat zorgt voor rust en herstel. De groene kleurenbril kalmeert en ontspant je op een heel speciale manier. Je kunt je ook beter concentreren. Het lijkt of je in een speciale wereld belandt, vergelijkbaar met de natuur. Daarnaast bevordert het dragen van een groene kleurenbril ook gevoelens van hulpvaardigheid, verdraagzaamheid en tevredenheid. Allemaal kwaliteiten van het hart!

2 – De natuur in! Niets werkt zo helend als gewoon naar buiten gaan. Zoek het groen op! Of het nu een park is, de weilanden, een bos. Zoals het zonlicht op het chlorofyl in werkt bij planten, werkt het bij ons door op iets vergelijkbaars: vitamine D aanmaak en serotonine. Zelfs in de winter!
Kun je niet naar buiten? Groene planten in je woning helpen je ook om je met je hart en met de natuur te verbinden.

3.- Eet en drink groen. Bladgroentes, fruit, sappen. Je eet en drinkt letterlijk gematerialiseerd zonlicht...

Kleurenpunctuur4.- Peter Mandel heeft de Hartschijf ontwikkeld. Deze wordt ook wel de ‘Schijf van de Liefde’ genoemd. Want: het hart staat voor liefde, gevoelens, warmte en overgave.
Via de hartschijf krijgen wij hier inzicht in, we komen tot rust en tot onszelf. Klachten als stress en agressie worden getemperd of opgelost. Leg de hartschijf op je hart, in het begin elke dag, later een paar keer per week. Bij je cliënt kun je dit doen, aan het einde van een behandeling, nog zo’n vijf minuten ter afsluiting van je sessie.

5 – Met de kleurenpunctuurset: groen is de kleur ook van de uitscheiding van afvalstoffen. We gebruiken deze voor zwellingen. Heb je een verstuikte enkel bijvoorbeeld, dan kun je de zwelling behandelen met groen licht. Een andere, veel voorkomende vorm van zwellingen, is op en bij de gewrichten. Heb je zelf een lichtset: groen erop, elke dag, en de zwellingen worden minder.

6 – Lees mijn blog over de ‘Taal van het Hart’ nog eens door.

7 – Loslaten is ook een kwaliteit van het hart. De zone voor Loslaten ligt net boven de aanhechting van de achillespees met de kuitspier. Deze kun je inwrijven met de Wilde-kruidenolie Relax en daarna met groen behandelen. Denk ook aan eventuele kuitkrampen en/of achillespees ontstekingen, die je op deze manier kunt behandelen.

8 – Als laatste: Binnen de vijf-elementenleer is Hout het element dat het Vuur van het Hart voedt. De kleur van het Hout element is groen. De ogen zijn het zintuig dat bij het Hout element hoort. Vandaar: laat je ogen groen opnemen. Dat helpt je om het Hout element in jou (Lever/galblaas) te harmoniseren terwijl tegelijkertijd je Hart zich vult met licht en warmte.

Ik wens het je toe!

Wil je deze toekomst gerichte, helende kennis leren? Download hier de Studiegids.
Neem contact op voor vragen!

Groen licht voor het hart