Turquoise is licht voor de ziel

Als lezer van mijn nieuwsbrieven heb je waarschijnlijk al een interesse in kleur en licht en ken je de krachtige werking van deze methode uit eigen ervaring. Zelf werk ik er dagelijks mee. Natuurlijk bij de behandeling van mijn cliënten maar ik gebruik kleur en licht ook voor mijn eigen ontwikkeling.

Wanneer ik me bijvoorbeeld gespannen voel, weet ik dat ik een gebrek aan het rustgevende blauw heb. En wanneer ik een bepaalde klus maar blijf uitstellen, weet ik dat ik meer daadkrachtig rood nodig heb. Als ik zo’n tekort voel, zet ik een bril op met de kleur die ik op dat moment nodig heb. Dan verandert er direct iets met mij. Het licht en de kleur beïnvloeden mijn natuurlijke levensritme en ik voel me weer in balans.

Turquoise
Turquoise is een bijzondere kleur. Het is een tertiaire kleur die ontstaat uit een combinatie van de primaire kleur blauw en de secundaire kleur groen. Turquoise beschikt daardoor ook over de eigenschappen van die twee kleuren. De kleur heeft zowel het ontspannende blauw als het neutrale, tevreden groen in zich. Daarmee staat turquoise voor communicatie en begrip, en tegelijkertijd voor koelte en verfrissing.

Als therapiekleur wordt turquoise ‘de kleur van de ziel’ of ook wel ‘de lift naar het onderbewustzijn’ genoemd.

Wat is de ziel nu eigenlijk?
In de visie van Peter Mandel is de ziel het communicatiemedium tussen lichaam en geest. Als ik een punt ergens op de huid behandel, dan kan het licht reizen door het lichaam, via de meridianen bijvoorbeeld en de cliënt kan dat voelen.

Een voorbeeld:
Mw. L komt bij me omdat ze steeds zo moe is. Ze zit in de overgang en heeft behalve de opvliegers ook slaapproblemen. Van de huisarts had ze hormoonvervangende therapie aangeboden gekregen, maar liever wilde ze eens wat anders proberen.

Er is een kleurenpunctuur basisbehandeling bij hormonale klachten als deze, en zo begon ik die te doen. In het boek 'De verborgen kracht van licht en kleur' staat deze op blz. 37 en 38.
Mw. L. voelde de diverse kleuren, en het bijzondere was: ze voelde steeds dat de kleurenstroom bij de keel stagneerde. Dit is wat ik een ‘lichaams-gevoel-reactie’ noem: iemand is zich bewust van iets in het lichaam.
Op mijn vraag of ze zich gevoelsmatig kon verbinden met de keel en kon omschrijven wat die stagnatie betekende, voelde ze zich verdrietig en kon meteen niet meer uit haar woorden komen.
Na een diepe ademhaling, was ze ineens helder en gaf aan: dit is precies hoe ik me vroeger voelde: ‘Als ik iets wilde vertellen aan mijn vader, luisterde hij eigenlijk nooit echt en kreeg ik het gevoel dat ik niet belangrijk was’. Dit noemen we de reactie van de ziel oftewel de ‘geest-gevoels-reactie’.
Dit kan met elke kleur worden opgeroepen en wakker gemaakt. Of anders gezegd: met elke kleur kunnen we deze ‘ziels-ingang’ vinden, maar turquoise doet het nog directer.

Hoe kun je turquoise gebruiken om de gezondheid van jezelf en je cliënten te optimaliseren?

 1. Bij het kijken door de turquoise bril wordt een emotionele droomsfeer opgeroepen. Plotseling kun je je gebeurtenissen van lang geleden herinneren die voorheen opgesloten waren in je onderbewustzijn. Die gebeurtenissen kunnen de sleutel vormen voor bijvoorbeeld conflicten waar je al langere tijd mee worstelt. Het bewust worden van die herinneringen brengt je verder in je ontwikkeling en helpt je bij het oplossen van bestaande conflicten.
 2. Wanneer gebruik je een turquoise bril nog meer?
  Gebruik een turquoise bril ook om infecties te kalmeren, vooral van longen en keel, en bij de behandeling van schildklierproblemen. Turquoise brillen hebben ook een positief effect bij allergische reacties zoals hooikoorts.
 3. En als laatste tip voor de turquoise bril: sommige oogklachten hebben baat bij deze kleur. Turquoise en groen zijn de kleuren van het hout-element. Deze kleur kan bijzonder goed zijn voor de ogen (als zintuig, behorend bij het hout-element). Je kunt dit uitproberen door een tijdje naar een mooie turquoise achtergrond te kijken en laat de kleur dan bij je binnenkomen en voel hoe je ogen erop reageren. Ontspannen ze, dan is het een goede kleur voor je.
 4. Als je werkt of bekend bent met chakra’s, dan weet je dat bij het keelchakra de kleur turquoise hoort. De kernwoorden voor het keelchakra zijn: communicatie, zowel met jezelf als naar anderen. Visualiseer turquoise of plak een kleine turquoise kristal-punctuur-tattoo op een gevoelige plek in de keel.
 5. Met de kleurenpunctuurset: natuurlijk turquoise op de keel, zeker als je weet dat er ook schildklierproblemen zijn. Ben je voetreflexzonetherapeut, dan kun je de schildklierzones op de voet checken en indien die gespannen zijn, ze ook met turquoise behandelen.
 6. Met de Wilde-kruidenolie Relax: de zone van het Bewustzijn.
  Deze zone ligt midden op de linker- en rechterbil en heeft te maken met de coördinatie van onze hersenen. Deze zone zorgt voor bewustzijn en inzicht krijgen in gevoelens, zoals angst, onrust, blijdschap en verlangen. Die weerspiegelen zich dan vaak in de dromen die opkomen.
  De behandelingskleur met de lichtset is weer turquoise.
  Een mogelijke Klanktherapie CD die hierbij past is: klankbeeld 6: Verandering
 7. KleurenpunctuurMeer kleurklankmuziek: de set van drie CD’s: Totaliteit: Lichaam – ziel – geest
  De brede indicatie is communicatie verbeteren tussen lichaam, ziel en geest. Hierdoor worden de hersen- en lichaamsfuncties geharmoniseerd en geoptimaliseerd.

Doel van CD 1 – ‘Geest’
Regulering en activering van de thalamus in je hersenen, de ‘poort naar het bewustzijn’; belangrijk voor waarneming, bewustzijn en fijngevoeligheid.
Doel van CD 2 – ‘Lichaam’
Verbetering van de essentiële uitwisseling van informatie tussen de cellen onderling, beïnvloedt de omgeving van de cel, stimuleert uitscheiding van afvalstoffen en ontgifting.
Doel van CD 3 – ‘Ziel’
Versterkt de emotionele gezondheid, reguleert en activeert de functies van de hypothalamus in je hersenen, brengt evenwicht in hormonale processen, de spijsvertering, bloedsomloop, ademhaling, stofwisseling en geeft innerlijke stabiliteit en vreugde in het leven.
Dominante kleuren: Zielsgeestkleuren: roze, lichtgroen, turquoise en purper

Hoe ging het verder met Mw. L? Haar keelreactie was de aanleiding om haar keel met turquoise te behandelen en ze voelde een diepe ontspanning in haar keel, nek en schouders.
Ik heb verder gevraagd of ze toch wel een schildklierbloedonderzoek wilde doen via de huisarts, om een eventuele medische schildklieroorzaak uit te sluiten.

Bij het tweede consult bleek dat deze schildklierbloedwaarden goed waren. Verder voelde ze zich beter maar nog niet optimaal. Ze was zo onder de indruk van de eerste behandeling, dat ze besloot om een lichtset (Perlux F333) en een flesje Wilde-kruidenolie Relax aan te schaffen en ik heb haar een behandelplan meegegeven, zodat ze zichzelf kan behandelen. Dit bleek wel erg handig, omdat ze door de lockdown niet kon komen, maar online houden we contact voor aanpassing van het behandelplan en inmiddels heeft ze ook een van haar kleinkinderen kunnen helpen die niet erg lekker in zijn velletje zat.

Ik wens je een nieuw wonderjaar 2021 toe met veel licht en kleurige momenten!

Wil je deze toekomst gerichte, helende kennis leren? Download hier de Studiegids.
Neem contact op voor vragen!

©2020 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Turquoise is licht voor de ziel