Lichtgroen, het mysterieuze licht

Deze wintertijd staat in de TCM bekend als de tijd van de Nier-energie. De winter vertegenwoordigt in de natuur de stilte, ook al kan het hevig stormen natuurlijk. Maar bedoeld wordt: er lijkt een stilte te zijn neergedaald in de plantengroei. De bomen hebben hun bladeren verloren en de energie en de sapstroom lijkt tot stilstand gekomen. De energie gaat naar binnen.

Het gekke is: terwijl alles stil lijkt, vindt er toch verandering plaats: diep teruggetrokken in de aarde maken de wortels van de boom zich klaar op opnieuw de sapstroom naar boven te laten gaan zodat nieuwe bladeren zich kunnen vormen. En zaadjes van de planten maken zich klaar om bij genoeg licht en warmte te ontkiemen.

Het zaadje heeft alles in zich wat er nodig is om uit te groeien tot een immense boom. Het betekent symbolisch dat alles in potentie aanwezig is. Er is vertrouwen en moed voor nodig om dat ontkiemen te laten gebeuren.

En die moed en dat vertrouwen zijn nu precies die kwaliteiten die wij ook nodig hebben om ons potentieel te laten ontkiemen.

Schrik, angst, onheil en onraad kunnen het vertrouwen in het ontwikkelen van het eigen potentieel in de weg zitten.

En die schrik, angst en onheil belasten juist de nier-energie.

Wat heeft lichtgroen hier mee te maken?

Lichtgroen bestaat uit geel en groen, en je weet dat groen weer bestaat uit blauw en geel.
Dus eenvoudig gezegd: twee delen geel en een deel blauw: veel geel van de intelligentie en dat in een ontspannen sfeer (blauw).

Deze specifieke combinatie is de kleur van de eeuwige en onbaatzuchtige goedheid.
De kleur geeft veiligheid en vrede, op een nog diepere manier dan spectraal groen dat doet.

De toepassingen:

– Lichtgroen bevordert de intelligentie,
– Versterkt je zenuwstelsel
– Heeft een kalmerend en ontspannend effect op je lichaam in het algemeen.

Klachten die met geel worden behandeld, kunnen ook met deze kleur worden behandeld. Het is net een wat zachtere manier van behandelen. Het kan gebruikt worden om bijvoorbeeld je spijsvertering te stimuleren of je lichaam te ondersteunen tijdens een ontgiftingsproces.

Peter Mandel zegt: ‘Alle chronische aandoeningen hebben wat lichtgroen nodig’.

Het symbool van het water in de winter is natuurlijk ijs: bevroren water. Heerlijk om erop te schaatsen en als je mij wat beter kent, dan weet je al dat ik een groot liefhebber ben van schaatsen.

Echter: de angst en schrik hebben de stroom van het water doen verstarren en daarmee is een deel van je ontwikkelingskansen bevroren geraakt.

Nu is de tijd om lichtgroen in te zetten, om alles wat ooit bevroren is geraakt, weer te laten stromen.

KleurenpunctuurDit geeft je op lichamelijk niveau
– Toegang tot je lichaamsbewustzijn,
– Je gaat duidelijker voelen wat je lichaam je te vertellen heeft
– Je leert je lichaam beter te verstaan
– Je creëert ook een opening naar het collectieve onderbewustzijn

En op het niveau van het gevoel:
– Je ontwikkelt basisvertrouwen in jezelf
– Je ontwikkelt ook vertrouwen in en op je basis (!)
– Je kunt je zelf ontplooien, geheel volgens jouw eigen, individuele potentieel
– Je vermogen groeit om in alle situaties op een ontspannen manier voor jezelf op te komen.

Hoe doe je dit:

 1. Ja: meer naar buiten! Je weet intussen wel dat zonlicht ervoor zorgt dat in onze huid vitamine D wordt aangemaakt. In de nieren wordt deze vitamine D omgezet in een werkzame vorm. Vitamine D bevordert de opname van calcium uit de darm en de verwerking van calcium in de botten. Vitamine D is daarom belangrijk voor sterke botten (voorkomt osteoporose!).
  Sterke botten geven je letterlijk de steun die je nodig hebt en helpen je eigen support voor jezelf te versterken, zeker als je voelt dat je die vroeger bijvoorbeeld niet gehad hebt.
 2. Om de schrik ‘uit je nieren’ te halen, en het maakt daarbij niet uit hoeveel jaar die er gezeten heeft: geef op het acupunctuurpunt Nier 1, onderaan op de voetzool eens lichtgroen. We kennen dit punt ook in de combinatie met de complementaire groen en rood, en als je geen lichtgroen hebt, neem dan deze kleuren.
 3. Span jezelf eens lekker in. Of het nu een moeilijke taak is voor je werk, of een grote schoonmaak van je keukenkastjes, of een rondje hardlopen wat je lang niet gedaan hebt. Iets, wat je meer inspanning kost dan je gewend bent. Dit geeft een voldoening en een gevoel van welzijn waardoor het vertrouwen in je eigen kunnen groter wordt.
 4. De oren zijn voor de nieren de verbinding naar de buitenwereld. Voed jezelf met harmonieuze klanken. De helende werking van muziek kan ook je cliënten beter maken.
  Met harmonieuze muziekklanken raken we de nieren en voeden ze zo. En wat is er mooier en gemakkelijker als (zelfhulp)therapie dan luisteren naar harmonieuze muziek!
  Peter Mandel heeft de serie Kleurklank therapie ontwikkelt, om specifieke klachten aan te pakken via klanken.
 5. Maak van je wandeling buiten in de natuur een luister- en kijk-meditatie. Zo kom je erachter dat de natuur in de winter stil lijkt, en het niet is. De vogels zijn veel duidelijker te zien in de kale bomen en takken en er zijn ook in de winter zoveel vogels! Luister naar de winterklanken van hun gezang en interacties met elkaar. Ook de vogels bereiden zich voor op wat er komen gaat.
 6. Natuurlijk zorg je dat je goed warm gekleed naar buiten gaat! Let op dat je oren, hoofd, onderrug, benen en voeten lekker warm zijn ingepakt. Dit helpt ook om je weerstand te verbeteren.
 7. Ben je met nieuwe plannen bezig: zoals water in een rivier krachtiger stroomt naarmate het meer begrensd is en een kader heeft, zo kan het je helpen om jezelf een kader te geven: in tijd, in planning, in onderdelen. Dat is al een creatief proces zichzelf!
 8. Binnen de kleurenpunctuur gebruiken we lichtgroen het meest in de combinatie met de andere ziels-geestkleuren: de lichte variant van turquoise, purper en roze. Over deze laatste twee kleuren meer in mijn volgende nieuwsbrieven. Wil je aan de slag met de behandelingen: dit is de set zielsgeestkleuren en dit zijn twee boeken waar veel behandelingen in staan:
  Compendium of Ophtalmotrope Genetic Therapy dit boek is er in het Duits of Engels of
  Energy Psychology using light and color, door Manohar Croke.

En wil je meer leren? Neem contact met me op hoe dat voor jou het beste vorm gegeven kan worden of download hier de Studiegids.

©2021 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Lichtgroen, het mysterieuze licht