Licht en kleur voor Helder Voelen

In mijn zesde artikel in de serie ‘Raad van zeven’ beschrijf ik hoe je helderder kunt voelen, zien en horen door punten voor de Thalamus te behandelen met kleur en licht.

Zonlicht, ook op de bewolkte dagen, komt via onze ogen binnen en zet daar een proces van hormoon gerelateerde processen aan de gang. Tegelijkertijd kijken en zien we natuurlijk ook en komen er beelden in ons op. Dat lijkt een open deur, maar... zien we dat wat er is of wat we graag willen zien of juist niet willen zien?

Ook wordt tegelijkertijd informatie verwerkt en opgeslagen. Zelfs de tekst die je nu leest: je leest en verwerkt de informatie via de ogen en dit wordt gecombineerd met wat je al weet en eerder hebt geleerd en ervaren.

In mijn lessen over dit onderwerp vertel ik altijd, dat als we naar de markt lopen in de lunchpauze en we komen terug en iedereen vertelt wat ze gezien hebben, het lijkt alsof er evenveel verschillende markten als deelnemers waren.

De een ziet alleen maar auto’s, een ander heeft alle kledingkraampjes goed bekeken en in het geheel gemist hoe de blauwe reigers bij de viskraam staan te wachten. De derde vraagt zich af waar toch de gezonde groentenstal is en heeft alleen de groentes bekeken bij de tropische winkel.
Zo kan ik wel doorgaan maar de strekking is duidelijk: we zien wat onze persoonlijke interesse heeft of ontwijken wat we niet willen zien. Er is een selectiemechanisme dat de informatie voor ons sorteert en interpreteert.

Hetzelfde geldt voor het geluid dat we horen: lawaai van de verkopers die hun waren aanprijzen, de trompetspeler die met de pet rondgaat, weer een ander heeft zich geërgerd aan de te harde muziek.

En dan, onzichtbaarder: wat heeft iedereen gevoeld? Ik ken deelnemers (en cliënten) die zo hooggevoelig zijn, die gaan niet naar de markt omdat alle indrukken teveel gevoeld worden en dat werkt verstorend op hun zenuwgestel. Anderen ‘zetten hun oogkleppen op’, en banen zich een weg door drukte en sluiten zich zo af voor de gevoelsindrukken.

Wat is hier aan de hand? De impulsen van de ogen, oren en het voelen via de huid, worden in de hersenen verwerkt, geregistreerd en geïnterpreteerd in dat deel van de hersenen dat de Thalamus heet.
Deze Thalamus wordt door Peter Mandel ook wel de ‘zetel van het bewustzijn’ genoemd.

Het beeld, geluid of gevoel komt bij je binnen en het zenuwstelsel krijgt hiermee een impuls om er iets mee te doen. Dit gaat binnen een fractie van een seconde of wel: sneller dan het licht!

Je ziet net op tijd een auto als je de weg over wilt steken en je hersenen hebben de impuls om je vaart in te houden al verwerkt en je steekt niet over.

Op onzichtbaar niveau, instinctief, gaat dit net zo razendsnel en soms wordt je je pas later bewust van wat er gebeurd is.

Je kent ongetwijfeld mensen die overgevoelig zijn en waar deze prikkeloverdracht via de zintuigen bijna altijd op scherp staat. Misschien ben je zelf zo iemand. Ook dan is de Thalamus er bij betrokken. Denk hierbij ook aan ADHD-gerelateerde thema’s.

Bij pijn, waar dan ook in het lichaam, is altijd de Thalamus betrokken.

Hoe raakt dit deel van de hersenen uit balans?

 1. Geboorte trauma’s. Bij de geboorte is er een nieuw bewustzijn op het moment dat de navelstreng wordt doorgeknipt. Teveel fel licht bij de geboorte, ruw vastgepakt worden, de bekende ‘tik op de billen’ bij de geboorte – dit alles kan tot een verstoring leiden.
 2. Teveel geluids-, beeld- en gevoelsprikkels hebben gehad in de vroege kindertijd. Denk als voorbeeld eens aan ouderen die als jong kind de oorlog hebben meegemaakt en mensen die in een geluidsverstorende omgeving wonen of als kind hebben gewoond.
 3. Mensen die nu fysieke oog-, oor- en huidproblemen hebben. Denk hierbij aan doofheid, visie thema’s en schade aan de huid. Dit kan in feite een gevolg zijn van punten a en b.
 4. Een val op het stuitje. Letterlijk: onderuit gegaan zijn door een fiets-loop- of schaatsongeluk of door uitglijden over een bananenschil.

Waarom is het belangrijk om de Thalamus weer optimaal te laten werken?

 • Je staat dan beter open voor je eigen innerlijke waarneming. Hierdoor ontstaat rust en kalmte want je bent in staat te zien wat is en stapt uit de jeugdtrauma’s.
 • Heelt en voorkomt oog-, oor- en huidproblemen.
 • De verbinding met het zenuwstelsel wordt geharmoniseerd en prikkeloverdracht genormaliseerd.
 • Minder gevoeligheid voor pijnprikkels en zodoende minder pijnstillingsmedicatie nodig.

Hier mijn tips hoe je de Thalamus positief kunt beïnvloeden:

 1. kleurenpunctuurDè Thalamuspunten liggen op het gezicht, op de verticale lijn van de pupillen, waar deze de haargrens kruist. Behandel ze met de lichtset: complementair groen/rood, 30 sec per punt.
 2. Heb je geen lichtset: dan kun je deze punten masseren en vooral het Informatie Reflector Staafje is hiervoor bijzonder geschikt. Heb je ook dat niet en je wilt weten hoe deze punten werken bij jou: masseer ze eens met je vingers en voel en kijk wat je dan waarneemt.
  Voor pijnbestrijding is het zeker de moeite waard om te investeren in dit staafje en het bijbehorende boekje, daarin wordt nog veel dieper ingegaan op de theorie van de Thalamus.
 3. Heb je de zilver- en goudfacetkristal : leg ze eens op deze thalamuspunten.
 4. Schade aan de huid heb ik al eens beschreven in mijn verhaal over littekens. Herstel je de energie doorstroming van de huid, dan kan de Thalamus (oude) imprints loslaten.
 5. Je ogen heerlijk voeden met kleurenbrillen of bescherm je ogen met een pc blauwlichtbeschermbril
 6. In een artikel uit 1995 in Paravisie beschrijft Peter Mandel de Thalamus punten (en nog veel meer trouwens). Ook al is het jaren geleden geschreven, het is nu nog net zo actueel.
 7. Elke keer als je de huid aanraakt en/of insmeert met iets, beïnvloedt je de Thalamus. Of je nu je eigen crèmes of oliën gebruikt, of de Wilde-kruidenolie Relax: wen je eraan om met aandacht je huid aan te raken zodat je als een poes gaat spinnen door deze zachte aanraking.
 8. Wat betreft de oren: elk harmonieus geluid is helend. Luister naar je favoriete muziek of bekijk eens op deze pagina wat mogelijk een hulp voor jou kan zijn.

Zoals je ziet: alleen al de Thalamus behandelen kan op zoveel manieren en met direct effect. Kleurenpunctuur is een methode die zeer veelomvattend is en in de agenda staan vele mogelijkheden om je kennis te vergroten en dit toe te leren passen in je praktijk.

Neem contact met me op hoe dat voor jou het beste vorm gegeven kan worden of download hier de Studiegids.

©2021 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Datum publicatie:. oktober 2021

Licht en kleur voor Helder Voelen