Licht en kleur voor de linker ringvinger en hooikoorts

Waarom heet de ringvinger eigenlijk ringvinger?
De vinger schijnt zo genoemd te zijn, omdat de (trouw)ring hieraan gedragen wordt. In de oude Romeinse tijden dacht men dat er een directe verbinding was tussen de ringvinger en het hart, via een bloedader, de Vena amoris (ader van de liefde). Deze associatie met het hart en de liefde heeft ervoor gezorgd dat de ring, als teken van liefde, om deze vinger gedragen werd.

In de fysieke anatomie is er echter helemaal geen Vena amoris of ander bloedvat van de ringvinger, dat direct in verbinding staat met het hart. Daarom wordt dit verhaal een beetje weggezet als ‘fabel’.

Binnen de theorie van Peter Mandel en de TCM, liggen er echter wel directe verbanden tussen de linker ringvinger en het hart. Vanuit zijn interpretatie van de kirlianfoto zeggen we: pink en ringvinger behoren beide tot het ‘Geestelijke principe’, en in mijn vorige nieuwsbrieven hierover heb ik je uitgelegd hoe dat zit met het hart en de Geest.

Binnen de TCM horen de meridianen van het Hart en Drievoudige Verwarmer beide tot het element Vuur, en dat vuur verwarmt het hart.

De meridiaan van de linker ringvinger is namelijk de Drievoudige Verwarmer
De meeste meridianen zijn genoemd naar en verbonden met een orgaan, maar deze Drievoudige Verwarmer heeft geen orgaan verbinding (volgens de Westerse anatomie) maar in de TCM bevat deze meridiaan drie niveaus, die als een soort ‘ovens’ gevisualiseerd worden. Dat impliceert al dat we te maken hebben met energieleveranciers en met de passie, het vuur van het hart.

De stroom van energie in het hele systeem is van het grootste belang voor het vervoeren van Informatie (en dan zijn we ook weer aangekomen bij het Geestelijke principe).

De Drievoudige Verwarmer-meridiaan is verdeeld in drie niveaus.
1. Het bovenste deel krijgt zijn energie via de longen en het hele ademhalingsstelsel.
2. Het middelste deel krijgt zijn energie via de buikorganen en buikstreek en het verteren en opnemen van bouwstoffen uit de voeding.
3. Het onderste deel heeft betrekking op het bekken, het verwarmt het lichaam en houdt het in leven.

Het samenspel van de drie niveaus van de Drievoudige Verwarmer meridiaan is van groot belang voor zowel de emotionele als fysieke immuniteit.

Deze meridiaan begint aan de nagelrand van de ringvinger en loopt via de achterkant van de arm en schouder, door naar de nek, maakt een slinger over de schedel achter het oor langs en via de voorkant van het oor eindigt tegen de wenkbrauw buitenkant.

Net als voor alle meridianen geldt: zijn er in dit traject pijnlijke zones en punten, dan is dat van invloed op de werking van de meridiaan.

Binnen de kleurenpunctuur geven we nog een heel andere betekenis aan deze meridiaan: kort door de bocht zeggen we: het is de meridiaan van het hormoonstelsel.

kleurenpunctuurHier op het plaatje zie je het interpretatieschema dat we gebruiken bij de kirlianfotografie van de ringvinger en je ziet van boven naar beneden de gehele ‘as van oorzaak en gevolg’. Tegenwoordig wordt dit ook wel de ‘hypothalamus-bijnierstress-as’ of HPA-as genoemd.

Een kleine verstoring in de werking van de hypothalamus en/of pijnappelklier kan gevolgen hebben voor de werking van de bijnieren bijvoorbeeld.
Op een kirlianfoto kunnen we precies in kaart brengen waar de storingen zitten.

En dan nu die hooikoorts!

De zuurgraad van het lichaam wordt aangestuurd door de hypothalamus. En is de zuurgraad verstoord, dan heeft dat gevolgen voor de slijmvliezen. In de holtes van je neus, voorhoofd, de ogen, precies al die plaatsen waar je last van hebt bij hooikoorts.

Hier mijn tips, zodat je je cliënten en jezelf kunt helpen er dit jaar geen of tenminste minder last van te hebben.

 1. 1 Lees de tips van mijn nieuwsbrief over de hypothalamus , nog eens door, die gelden ook voor hooikoorts
 2. Heb je een lichtset: geef de top van de ringvinger blauw.
  Heb je geen lichtset: het Informatie Reflector staafje is een prachtig en heel goedkoop alternatief
 3. Met datzelfde staafje kun je ook het allergiepunt van de ooracupunctuur behandelen. Dit vind je door in de lengte het oor dubbel te vouwen en het puntje bovenaan is het punt dat je moet hebben. Daarna een klein punctuurkristalletje erop, dat kan je over moeilijke dagen heen helpen.
 4. In het boek ‘De verborgen kracht van licht en kleur’ , staat een heel hoofdstuk (nr. 7, blz. 73) over hoe je je afweer kunt versterken. Kies eruit wat relevant is voor jou of je cliënt.

  Eerder noemde ik al: Het samenspel van de drie niveaus van de Drievoudige Verwarmer meridiaan is van groot belang voor zowel de emotionele als fysieke immuniteit. Ook als jijzelf of je cliënt angst of paniek voelt, bijvoorbeeld vanwege de bedreigende situatie in de wereld, kan dit een mooie manier zijn om tenminste goed voor jezelf en/of je cliënten te kunnen zorgen.
 5. Geef je op voor de workshop ‘Meridianen met kleur en lichten leer alle belangrijke info van alle meridianen!
 6. De turquoise kleurenbril is dè bril voor allergische reacties. 20 minuten per dag of in het geval van een acute aanval: langer indien nodig.
 7. Ik geef nog een keer deze link door naar een lezing over zonlicht: Sunlight: Optimize Health and Immunity (Light Therapy and Melatonin).
 8. Elke bij/nascholing geeft je veel meer mogelijkheden dan ik hier kan beschrijven. Met kleurenpunctuur zorg je letterlijk voor meer licht en kleur van binnen. Als er veel licht van binnen is, zal dat ook naar buiten schijnen en de wereld ‘verlichten’.

Ik hoop je te ontmoeten en wens jou en je cliënten een mooie lentetijd toe!

Kleurenpunctuur leren? Neem contact met me op hoe dat voor jou het beste vorm gegeven kan worden of download hier de Studiegids.

©2022 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Licht en kleur voor de linker ringvinger en hooikoorts