Kleur en licht om ruimte in je gevoelsleven te scheppen

Wat heeft de rechter middelvinger te vertellen?

Terugkijkend naar de linker middelvinger heb ik geschreven: De Ziel is ook verbonden met het verwerken van gevoelens en emoties en je kunt je voorstellen als iemand emotioneel onder druk staat, dat diezelfde druk wel eens door kan werken op het systeem van bloedvaten en aderen.

Beide middelvingers vertegenwoordigen de ziel en dat kun je omschrijven als ‘voelen’. Het is als communicatie medium de vertaler (via voelen) van wat ons lichaam de geest te vertellen heeft.

De vingers van de linkerhand staan vooral voor emotionele oorzaken uit de (vroege) kindertijd.
De vingers van de rechterhand staan meer voor wat er in het heden of recentere verleden speelt. Ook hoe we omgaan met gevoelens en de patronen vanuit het verleden die hun uitwerking hebben in het heden en ons dagelijks bestaan.

Een voorbeeld: stel je hebt vroeger vaak te horen gekregen: ‘Jij bent ook altijd zó dom!’
Dan hoeft er niet veel te gebeuren op een dag met een moeilijk incident met collega’s in het werk en ja hoor, dat gevoel gaat diep van binnen opspelen. Het schaamtegevoel van ‘ik ben dom’ steekt meteen de kop op. Dat kan zonder dat je er zelfs een feitelijke herinnering aan hebt want de eerste jaren van ons leven gebeurt die vastlegging niet op denkniveau, maar wordt geregistreerd in een diepere, onbewuste laag.

Het zit in je herinneringssysteem ‘ingebouwd’ als patroon en betreft:
lichaam: houding, motoriek, zenuwstelsel, gezichtsuitdrukking etc.
– ziel: gevoelens van afwijzing, niet gewaardeerd worden, minachting, zelftwijfel, etc.
geest: identificatie met patronen en moeilijke gevoelens, zonder de juiste afstand te kunnen nemen, waarbij je ziet dat je niet de ‘zelftwijfel bent’, maar dat dit een gevoel is en ‘gevoelens komen en gaan als de wolken aan de hemel’. In oude meditatietradities gingen de monniken buiten op het gras liggen en staarden naar de blauwe lucht, als metafoor voor de oneindigheid die wij ook in ons hebben en waar we deel van zijn. En de wolken komen en gaan in die blauwe lucht, net als onze gedachten.
Als we vast zitten in ons denken, zijn we gefocust op de wolken en vergeten dat er zó veel meer is: de gehele blauwe oneindigheid van de kosmos...

Dit bewustzijn en de omschakeling van ‘ik ben het probleem’ naar ‘ik voel het probleem’, is de sleutel tot ontspanning en het loslaten ontstaat vanzelf.

Behalve de middelvingers, zijn ook de linker- en rechterhersenhelft hierbij betrokken.

Je linkerhersenhelft verwerkt de informatie op een rationeel, logisch niveau. Erg handig om praktische dingen te regelen als de dagelijkse boodschappen voor het eten of om te begrijpen hoe een mobiele telefoon werkt.

Je rechterhersenhelft verwerkt de informatie op een gevoelsniveau.
Hierbij komt de vraag op: klopt het wel wat iemand zegt? Je ‘voelt aan’, of er iets niet klopt in wat je hoort en/of ziet en je rationele kant gaat aan de slag om te begrijpen, wat er eventueel wel of niet klopt. En vervolgens komt dan de twijfel op:
– ‘Heb ik het wel goed gevoeld?’
- ‘Kan ik wel vertrouwen op wat ik voel?’
- ‘Nee, het kan niet waar zijn wat ik voel!’

De rechter middelvinger, als die pijn doet, krom trekt, of bijvoorbeeld steeds jeukt, of als gewrichtjes ervan opzwellen, wil je laten weten dat het tijd is om je gevoelens in het heden te onderzoeken en aan het licht te laten komen.

Hier mijn tips om je daarbij te helpen.

 1. kleurenpunctuurNet als bij de linker middelvinger, geef je deze vingertop turquoise. Dit is de kleur van de ziel. Heb je geen lichtset: masseer de vingertop met bijvoorbeeld het Informatie Reflector Staafje of een kristal die je hebt liggen of wat je maar voor dit doel kunt gebruiken.
 2. Deze link geeft meer info en tips over dat deel van de hersenen die rechtstreeks verband houdt met de middelvingers.
  limbisch systeem
 3. Hét punt om de linker- en rechterhersenhelft beter met elkaar te laten communiceren is GV 26. Dit punt ligt direct onder de neus, in het midden tussen de neus en bovenlip. De kleur is geel, en ook hier geldt: heb je geen lichtset, masseer het met het Informatie Reflector Staafje. Je kunt het ook ‘kloppen’: een techniek uit de EFT en gebruik dan je middelvinger om dit te doen.
 4. oranje brilKijken door de Turquoise bril. De betekenis van turquoise is: ‘de lift naar het onderbewustzijn'. Als je door de turquoise bril kijkt, stimuleert dat een heel speciale emotionele droomsfeer. Je kunt je gebeurtenissen van heel lang geleden herinneren, die opgesloten waren in je onderbewustzijn. Ze zijn vaak de sleutel voor de conflicten waar je overdag tegenaan loopt. Als je deze herinneringen kunt aanpakken, is dat tegelijkertijd de oplossing voor de bestaande conflicten. De turquoise bril is ook van belang als je last hebt van allergische reacties zoals hooikoorts. Ook helpt deze om infecties te kalmeren, vooral van longen en keel. Ook in te zetten bij schildklierproblemen, omdat de kleur turquoise staat voor heldere communicatie en begrip, precies die zaken die spelen bij de rechter middelvinger.
 5. Heb je de Wilde-kruidenolie Relax, wrijf eens de Zone van het Dieptebewustzijn ermee in. Deze ligt rondom de zevende halswervel. Het is een gebied waar alles wat er gebeurt in het leven wordt opgeslagen. Zeker als je ook last hebt van nek en/of schouders, is aan te raden dit eens een tijdje te doen. Je dromen gaan dan vaak over die thema’s die het verleden met het heden verbinden. Zo krijg je ‘tips’ om zicht te krijgen op de oorzaak van wat je dwars zit.
 6. Luister naar Kleur-Klank Muziek: De set Totaliteit harmoniseert lichaam, ziel en geest. Het is een set van drie CD’s en activeert en ontgift de geestelijke en lichamelijke functies, harmoniseert de emoties en stimuleert innerlijke stabiliteit en levensvreugde.
  Indicatie: Activeren en optimaliseren van de hersenen en lichaamsfuncties
  Doel van CD 1 – ‘Geest’: Regulering en activering van de thalamus, de ‘poort naar het bewustzijn’; belangrijk voor waarneming, bewustzijn en fijngevoeligheid.
  Doel van CD 2 – ‘Lichaam’: Verbetering van de essentiële uitwisseling van informatie tussen de cellen onderling, beïnvloedt de omgeving van de cel, stimuleert uitscheiding en ontgifting.
  Doel van CD 3 – ‘Ziel’: Versterkt de psychische en emotionele gezondheid, reguleert en activeert de functies van de hypothalamus, brengt evenwicht in hormonale en vegetatieve processen, geeft innerlijke stabiliteit en vreugde in het leven.
 7. De kleine punctuur kristalletjes zijn in de aanbieding (t/m 31 dec 2022) en je kunt er eentje plakken op de plaats, waar je pijn of stagnatie voelt. Hier een brochure met wat tips.

Wil je leren hoe je je cliënten nog beter kunt behandelen: kijk in de agenda

©2022 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Kleur en licht om ruimte in je gevoelsleven te scheppen