Kleur en licht voor je innerlijke vlam

Overal zien we lichtjes verschijnen in deze tijd van het jaar, op weg naar de kortste dag van deze winter. Behalve als troost om deze lichtjes aan te steken, is het ook interessant om je innerlijke vlam te ontsteken. Hoe doen we dat en wat heeft de rechter ringvinger er mee te maken?

De rechter ringvinger is net als zijn/haar tegenhanger aan de linkerhand, de vinger van de meridiaan van de hormoonhuishouding: Drievoudige verwarmer.
Hier een paar voorbeelden hoe dat zit met een aantal hormonen.

Oxytocine. Wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd want het opent en verwarmt je hart als het voldoende aangemaakt wordt. Wat kun je doen om het nog meer aan te maken:
– iemands hand vasthouden
– iemand omhelzen ‘(huggen)’
– als je iemand een compliment geeft!
– Spelen: met je poes, kleine neefje of nichtje of oppas baby. Iets wat zacht en onschuldig is. Bij gebrek aan huisdier en kleine mensjes in je omgeving: koester een knuffel, zacht kussen of warme pyjama.

Serotonine. Het hormoon dat helpt je emotioneel evenwichtig te houden. Je maakt dit helemaal zelf aan als je buiten, wel of niet in de zon
– loopt
- zit
- zwemt
- schaatst
of op een andere manier beweegt.
Als bonus helpt dit je beter te slapen.

Endorfine. Helpt bij pijnonderdrukking of vermindering, zowel de geestelijke als de lichamelijke pijn. En hoe bereik je dat zonder pijnstillers?
– De lachmeditatie en als dat te moeilijk is: een lachfilm als die van de Laurel en Hardy (ken je ze nog: de Dikke en Dunne...)
– Aroma therapie en dan jouw favoriete geur in je geurlampje
– Een paar rek- en strek oefeningen doen, of anders je Yoga of Chi Kung oefeningen.

Dopamine. Wordt ook wel het beloningshormoon genoemd. Je maakt het helemaal zelf aan, als je bijvoorbeeld:
– jezelf een schouderklopje geeft voor een gedane klus, ook al is het stofzuigen of het keukenkastje grondig schoonmaken
iets doen wat helemaal voor jou en niemand anders is, zoals iets heel lekkers klaar maken voor jezelf.

Terug naar hoe je je innerlijke vlam kunt ontsteken.
Je kent gezegdes als: ‘De Geest krijgen’ of ‘Bevlogen zijn’ of ‘Bezield zijn’.
Je innerlijke vlam is hiermee verbonden. De Geestesvlam of Geest woont diep in ons en soms is de verbinding ermee kwijt geraakt. Dat kan tijdelijk zijn, of bij sommige mensen is de plaats waar de geest woont, nooit ontdekt. Of verder genegeerd, kwijt geraakt of onbegrepen.

De rechter ringvinger en hormoonhuishouding kan je helpen deze ‘Vlam van de Geest’ in jezelf te hervinden. Het heden (rechterhand is meer het heden, links meer het verleden) geeft je aan wat er nu aan de hand is. Zowel op lichamelijk als emotioneel niveau kijk je waar bijvoorbeeld iets niet lekker loopt en wat er aan de hand is in je leven en lichaam nu.

Een paar andere trefwoorden voor de rechter ringvinger zijn:
– Misleiding
– Illusie
– Opoffering.
Misschien kom je deze thema’s tegen in een of andere vorm.

Dan neem je dat onder de loep met bijvoorbeeld de vier hormonen die ik hierboven beschreven heb:
– beloon je jezelf wel genoeg?
– heb je pijn van welke aard dan ook?
– knuffel je genoeg?
– kom je genoeg buiten?

Als je dit al allemaal ingebouwd hebt in je dagelijkse bestaan, en je voelt nog steeds een bepaalde gemis of gebrek aan vervulling, kijk of je inspiratie op kunt doen met mijn tips hieronder.

Hier mijn tips om jou en je cliënten je innerlijke vlam te (her)vinden.

 1. De Droomzones zijn altijd een goed hulpmiddel en de Zone van de Herinnering is voor dit doel heel geschikt. Deze zone ligt op het bovenste deel van het borstbeen. Dit lichaamsgebied wordt ook therapeutisch gebruikt voor de behandeling van problemen met de lagere luchtwegen, zoals bronchitis of vastzittende hoest.
  Voor ons doel gaat het erom de ‘Juiste Herinnering' te activeren. Niet als herinnering aan onze levenservaring of vroegere gebeurtenissen maar een diepe herinnering aan ons Ware Zelf: het gaat over wie we zijn en wat we hier komen doen.
  Elke avond een paar druppels van de Wilde-kruidenolie Relax inwrijven en onderzoek dan dromen die opkomen over de Innerlijke Vlam.
 2. De top van de rechter ringvinger kan net als de linker ringvinger met blauw worden behandeld. Boek I Ching - Engels Nog beter is om alle vingertoppen te behandelen. Zie hiervoor blz. 59 van het boek ‘De verborgen kracht van licht en kleur’.
 3. Soms heb je hulp en inzicht nodig van een onbekende bron. Wat mij zelf helpt op die momenten dat een grote Levensvraag zich aandient, is het raadplegen van de I Ching. Het boek van Peter Mandel: ‘The Playful I Ching’ of in het Duits: ‘Das Spielerische I Ging’ is daarvoor perfect want het geeft ook nog mogelijkheden voor kleurenpunctuur- en kristalbehandelingen zodat het niet alleen bij theorie blijft.
 4. kleurenpunctuurIets dergelijks kan ook via de Schijf van de Getalsymbolen, als een soort ‘Hulp van boven’, om inzichten te verkrijgen en gestagneerde energie en informatie weer in beweging te brengen.
  Hier staat de brochure met de tekst.
 5. Net als bij de middelvinger, kan ook hier de CD serie Totaliteit: Lichaam-Ziel-Geest een goede ingang zijn, zeker als je van muziek houdt en geen lichtset hebt.
 6. In de workshop ‘Kinderen in het Licht’, op donderdag 12 januari, gaan we diep in op ontwikkelingen in de kindertijd en wat te doen voor kinderen. Vaak blijkt ook dat het bij de deelnemers behulpzaam is om volwassen cliënten beter te begrijpen en daardoor betere behandelingen te kunnen geven.

Wil je leren hoe je je cliënten nog beter kunt behandelen: kijk in de agenda

Een zonnige wintergroet,
Praveeta

©2022 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Kleur en licht voor je innerlijke vlam