Kleur en licht voor een nieuw begin

Als laatste in de serie ‘Vingertoppen’ de tiende vinger en dat is de rechter pink.
Deze vinger gaat over ‘een nieuw begin’ en het is volkomen toeval dat deze eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar hierover gaat.

Net als de linker pink hoort ook de rechter pink tot het domein van Geest. Als meridianen zijn de Dunne darm en het Hart hier vertegenwoordigd.

Het Geestelijke aspect wil eigenlijk zeggen: ‘Dat, wat verborgen zit’.
Bij de rechter pink gaat het om de expressie van de persoonlijkheid van de mens. Je begrijpt dat er een absoluut onderscheid is tussen het begrip 'individualiteit' en 'persoonlijkheid'.

Persoonlijkheid is vergelijkbaar met de naar buiten gerichte psyche van de mens: wie je bent, wat je doet, hoe je je hebt aanpast of bijvoorbeeld hoe je geconditioneerd bent geraakt. En hoe je vanuit die gevormde persoonlijkheid naar buiten handelt, hoe je het leven vorm geeft in je werk, je hobby's, de leefwereld die je om je heen schept en hoe je jezelf aan de wereld laat zien.

Individualiteit is het 'eenmalige', dat wat wonderbaarlijk uniek is. Wie jij bent als uniek en individueel wezen. En dat betekent ook dat er niemand is zoals jij. Deze unieke, individuele wezenskern komt tot realisering en verwezenlijking in de loop van het leven. En hoe dat gebeurt hangt af van de gebeurtenissen in je leven. Die realisering vindt, wat de theorie van de tien vingers betreft, plaats in de totaliteit van alle ertussen liggende delen: van linker pink naar rechter pink via alle tussengelegen stations van de andere vingers. De linker pink staat voor het begin, de geboorte en de rechter pink voor het einde van het leven, waarmee de cirkel van leven en sterven rond is en er een nieuw begin is.

Als deze verbinding tussen individualiteit en persoonlijkheid disharmonieus is, krijgen mensen last van symptomen als:
– Innerlijke conflicten die zich ook mogelijk naar de buitenwereld en andere mensen manifesteren
– Deze mensen voelen zich door zichzelf opgejaagd en begrijpen niet wat er aan de hand is en zeggen dan: ’Zo ben ik nu eenmaal’.
– Hebben nooit tijd, vooral niet voor zichzelf.
– Ze kunnen het niet laten om altijd nog wat te doen, zelfs als ze ziek zijn.
– Ook al lijkt het dat ze zich bekommeren om hun eigen gezondheid, echte goede beslissingen gaan ze uit de weg
– Op lichamelijk niveau kan een bloeddruk thema (te laag, te hoog, afwisselend) mee spelen
– Onbestemde buikpijn, vooral aan de rechterkant waar de dunne darm ligt.

Is er daarentegen een harmonieuze verbinding tussen de individualiteit en de persoonlijkheid, dan heeft deze persoon het Geestelijke aspect in zichzelf gerealiseerd. Er is een innerlijk contact met de verborgen, unieke eigenheid. Dat kan tot uiting komen als:
– Heldere communicatie vanuit het hart
– Ze leiden een vreugdevol en vervullend leven
– Kunnen anderen inspireren
– Voelen zich vitaal, levenslustig en verbonden met het grote geheel
– Goed in staat om te gaan met tegenslag en teleurstellingen.

En waarom nu dat nieuwe begin?
Loslaten is hier het sleutelwoord.
Als het individuele programma symbolisch begint bij de geboorte, is de inademing hier relevant. Na de inademing komt automatisch de uitademing en dit is symbool voor loslaten en overgave.
In de oude Indiase en Tibetaanse tradities staat dit voor:
- Geboren worden = Inademen = Linker pink
- Sterven = Uitademen = Rechter pink
Elke ademhaling opnieuw is loslaten van het oude en het nieuwe binnen laten komen.

De rechter pink gaat over deze uitademing en om ‘opnieuw geboren’ te kunnen worden is er een nieuwe inademing nodig.

De weg van Individualiteit naar een verbonden, harmonieuze Persoonlijkheid is de weg die we hebben te gaan in het leven. Zo wordt het gemakkelijker om de veelomvattende veranderingen in dienst van de diep gevoelde waarheid te leven en tot expressie te brengen.

Hier mijn tips om jou en je cliënten ontspannen het pad van loslaten en opnieuw beginnen op te laten gaan.

  1. Ik heb al vaker Coördinatie 8 genoemd. Deze behandeling heeft als doel onze sterke kanten te benadrukken en eventuele zwakke kanten op te heffen. Zie hiervoor blz. 59 van het boek ‘De verborgen kracht van licht en kleur’. Het is een behandeling van alle vingertoppen met kleur, waarmee je harmonie in je dagelijks leven kunt brengen.
  2. Opnieuw beginnen heeft Loslaten nodig. Daar heeft Peter Mandel een mooie zone voor ontdekt: De Loslaatzone. Deze ligt op de achterkant van het been, zo’n 4 vingerbreedtes boven de achillespees naar kuitspier. Een druppel Wilde-kruidenolie Relax elke avond erop, links en rechts, en het loslaten gebeurt vanzelf. Kan ook helpen bij fysiek vasthouden zoals bij constipatie bijv, of achillespeesontstekingen. Heb je een lichtset, dan is de kleur groen de aangewezen kleur.
  3. De Roze kleurenbril. Roze is de kleur van liefde voor jezelf en van een streven naar onbaatzuchtige liefde. Deze kleur staat voor zachtheid en zorgzaamheid. Agressie en geweld hebben er geen vat op. Je oervertrouwen en je positieve instelling worden erdoor versterkt. Deze kleurtrilling roept tederheid en gevoeligheid op. Ze maakt je geest helder en vermindert innerlijke spanning en druk. Je krijgt een positieve levenshouding. Roze staat voor compassie, een vredelievende instelling en vergevingsgezindheid. Roze herstelt het innerlijk evenwicht en geeft een gevoel van geborgenheid. Liefde en zachtheid doen hun intree en nemen je angst weg. Andere trefwoorden zijn naastenliefde, opening van het hart.
    Wanneer gebruik je de roze bril nog meer? Wanneer je eraan toe bent om de diepere lagen van je ziel of geest te onderzoeken. Met roze kan de essentie die verbonden is met ieders individuele levensprogramma bereikt worden. Je kunt bijvoorbeeld antwoord krijgen op de vraag 'waarom ben ik hier'.
  4. Contact maken met het Individuele programma gaat via het Hart. Het is dus heel eenvoudig om daar de Hartschijf voor te gebruiken. Uit de brochure deze tekst: ‘Deze schijf raakt in eerste instantie het 'diepste van ons wezen', waar alles wat wij niet verwerkt hebben en alle conflicten in ons leven liggen opgeslagen. Door de ‘hartschijf’ te leggen op speciale zones van de huid wordt 'het licht en daarmee de liefde' in onze cellen geraakt. Er ontstaat een 'vibrerende resonantie' en daarmee kunnen we de oneindige liefde van de schepper in ons ervaren’.
  5. In de workshop ‘ Burnout’ komen de thema’s van hierboven aan de orde. Burn-out betekent ‘opbranden’, ‘opgebrand zijn’ en wordt voornamelijk gekenmerkt door een ‘innerlijke leegte’, uitputting, vermindering van prestaties en het hart wordt niet meer vervuld. De workshop helpt je achtergronden te begrijpen en uiteraard leer je veel kleurenpunctuur behandelingen!

Wil je leren hoe je je cliënten nog beter kunt behandelen: kijk in de agenda

Een zonnige wintergroet,
Praveeta

©2023 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Kleur en licht voor een nieuw begin