Zelfverzekerd met kleur en licht

Na de vingertoppen serie ga ik nu de tenen bespreken, te beginnen met de kleine tenen. En ik ga je uitleggen wat deze te maken hebben met zelfverzekerdheid.

Elke voetreflexzone therapeut kent de kleine tenen en ziet hoe vaak die verbogen, vervormd zijn of anderszins afwijken van de andere tenen. Soms staat dit teentje omhoog, alsof het over de teen ernaast is gegroeid. Dit kan aan één kant of zowel links als rechts voorkomen.

In de acupunctuur vertegenwoordigen de kleine tenen de meridianen van nieren en blaas.

Een afwijking van de stand van de kleine tenen heeft gevolgen voor het gehele lichaam in die zin, dat ze een rol spelen voor het behoud van het juiste evenwicht. Probeer het zelf maar eens uit door op blote voeten heel bewust te lopen en je aandacht te richten op je kleine tenen.
Of ga eens afwisselend op één been staan en til je andere been op. Bij het vinden en behouden van je evenwicht spelen die kleine tenen een hoofdrol!

Dat evenwicht op lichamelijk niveau speelt ook een rol op ziels- en geestelijk niveau. Dat gaat dan via de verbanden van emoties en functies van de nieren en blaas zelf via de meridianen en voetreflexzones.kleurenpunctuur

Hoe merk je aan jezelf en je cliënten wanneer de nieren en blaas uit balans zijn?

 • Moe, koud in het algemeen en last van koude voeten
 • Lage rugpijn of kou in dit gedeelte van de rug
 • Vaak last van blaasontsteking
 • Oorproblemen (denk ook aan de oor voetreflexzones hierbij!)
 • De belangrijkste emoties: angst, voorzichtigheid, bangheid
 • Bij vrouwen in de menopauze kan er sprake zijn van osteoporose
 • Plasproblemen en te donkere urine (die mogelijk een sterke geur heeft).
 • Schrikachtig
 • Mogelijk last met thema's als 'grenzen aangeven', leven met schuldgevoelens van onbekende oorzaak.
 • Stijfheid
 • Gevoel vast te zitten

Als nieren en blaas sterk en krachtig zijn ondersteunen ze de volgende gevoelens:
– Zelfverzekerd voelen
– Evenwichtigheid
– Moed hebben om onzekerheden aan te gaan
– Je veilig voelen van binnen uit en daarmee in de wereld om je heen
– Een diep contact met je lichaam hebben en weten wat het nodig heeft.

Als functie hebben de nieren:
– Uitscheiden van afvalstoffen door bloed te filtreren
– Evenwicht tussen de zout- en vochtbalans
– Ze spelen een rol bij de hormoonhuishouding
– zijn heel belangrijk voor de bot-stofwisseling

Wat ik nog even wil melden is:
– De meridiaan, die de blaas van energie voorziet, is de langste in het lichaam. De meridiaan begint in de binnenste ooghoeken en loopt dan via de achterkant van het hoofd langs de wervelkolom naar beneden (aan beide kanten en ook nog vertakt). Dan ook nog eens helemaal langs de achterkant van de benen om in de kleine teen te eindigen. Door deze meridiaan heeft de blaas contact met al die onderdelen van het lichaam en, net als de nieren, met het skelet.

De meridiaan die de nieren van energie voorziet begint aan de onder/mediale kant van de kleine teen en gaat via een binnenvertakking naar het punt Nier 1 onder de voetzool en loopt via de binnen zijkant van de voet naar de lies en vandaar omhoog naar het sleutelbeen, langs het borstbeen.

Dan nu: hoe ga je om met al deze verbanden en hoe kun je klachten verbeteren?
Mijn uitgangspunt voor vandaag is het thema zelfverzekerdheid.

Hier mijn tips:

 1. Als er grote of kleine traumatische ervaringen zijn geweest (waardoor de schrik in de nieren is gaan zitten) kun je met de kleuren groen en rood op het acupunctuurpunt Nier 1, onderaan op de voetzool, de schrik weer 'uit de nieren halen'. Behandel het pijnlijkste punt van de twee met groen en op de andere voet het minder pijnlijke punt met rood. 30 seconden elk.
  In de acupunctuur heet dit punt : ‘Borrelende bron’ en je herstelt de verbroken verbinding met de aarde die is ontstaan ten gevolge van de schrik.
 2. Ja: meer naar buiten! Je weet intussen wel dat zonlicht ervoor zorgt dat in onze huid vitamine D wordt aangemaakt. In de nieren wordt deze vitamine D omgezet in een werkzame vorm. Vitamine D bevordert de opname van calcium uit de darm en de verwerking van calcium in de botten. Vitamine D is daarom belangrijk voor sterke botten (osteoporose!).
 3. Zorg voor voldoende ontspanning. De nieren houden erg van harmonie: rust, reinheid en regelmaat. Als je in een situatie terecht bent gekomen waar je bang voor bent of die je spannend vindt, krimpen de nieren een beetje in elkaar. Soms is dat helemaal niet erg want een uitdaging aangaan is ook spannend en leuk. Neem daarna lekker de tijd om weer op krachten te komen en na te genieten van het plezier van het ‘werk goed gedaan hebben’.
 4. kleurenpunctuur Luisteren naar helende muziek. De oren zijn voor de nieren de verbinding naar de buitenwereld. Harmonieuze klanken en de helende werking van muziek zijn letterlijk als balsem voor de oren, nieren en lichaam, ziel en geest.
  Met harmonieuze muziekklanken raken we de nieren en voeden ze zo. En wat is er mooier en gemakkelijker als (zelfhulp)therapie dan luisteren naar harmonieuze muziek!
  De kleur-klank CD'svan Peter Mandel zijn hier speciaal voor gemaakt, als helende muziekklanken.
  Je kunt er ook eens over lezen in het boekje: 'Hör dich Frei' of 'Free yourself with sound'. Hierin wordt o.a. beschreven hoe modern hersenonderzoek laat zien, dat wij zeer gevoelig zijn voor geluid. Hard geluid of slechte muziek laat ons brein letterlijk ‘huiveren’. Door de juiste noten en tonen in te brengen ontstaat ontspanning. Op deze manier ondersteun je en bevorder je het welzijn van je cliënten. Niet alleen de nieren profiteren hiervan, maar het brein ook.
 5. kleurenpunctuurDe voetreflexzone voor de oren ligt net onder de kleine teen. Zijn er gehoorproblemen, geef deze zone dan rood.
  De kleine tenen zelf kun je blauw geven en als je kijkt op blz. 59 van het boek ‘ De verborgen kracht van licht en kleur’ , dan zie je dat je net als de vingers, de teentoppen ook samen kunt behandelen. Meer hierover in mijn volgende nieuwsbrief.
 6. Bij slaapproblemen: de Wilde-kruidenolie Relax op de zones van de nieren op de onderrug insmeren. Dit laat tegelijkertijd de 'schrik' uit de nieren oplossen.
 7. Oranje is de kleur van het tweede chakra en dit kan helpen de zelfverzekerdheid de juiste kracht en moed te geven die nodig is, zonder al te serieus te worden. Oranje is ook de kleur van plezier maken en geeft vreugde aan het hart.
  Wie weet kun je je cliënten eens wijzen op kleurgebruik in ondergoed, bovengoed, sjaaltjes, sieraden en laat ze ermee experimenteren.
 8. Een punt dat we in de kleurenpunctuur bij behandelingen voor blaas en nieren veel gebruiken is het acupunctuurpunt Blaas 1, in de binnenste ooghoek. De complementaire kleuren blauw/oranje gebruiken we hiervoor, want volgens Peter Mandel is het ook een punt voor de hypofyse die ook met deze kleuren behandeld wordt. En die speelt een belangrijke rol bij het verwerken van gevoelens en emoties en het hormonale systeem.

Met deze tips zorg je voor een gezond werkend nieren- en blaassysteem. Jij en je cliënten ervaren de wereld om je heen:
– Zelfverzekerd
– Krachtig
– In veiligheid en vrijheid
– Met vitaliteit en levenslust
– Zonder schuldgevoel en genietend van het leven.

Wil je leren hoe je je cliënten nog beter kunt behandelen: kijk in de agenda.

Een warme wintergroet,
Praveeta

©2023 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Zelfverzekerd met kleur en licht