Een gezonde zomer met licht en kleur

We hebben de eerste zeer warme dagen achter de rug en wie weet heb je er al lekker van genoten.

Zoals je weet, ben ik een groot fan van de zon, het licht en de warmte ervan. Tegelijkertijd zie ik ook de nadelen van te veel hitte daardoor.

Verder komt de zomer en de extra hitte met diverse lastige bijkomstigheden:
– verbranden door de zon.
– muggenbeten en andere insecten steken
– vocht vasthouden in de benen, met name bij ouderen
– heb je opvliegers, dan kan de hitte van buiten nog meer ongemak geven, vooral ‘s nachts
– op vakantie in andere landen: voedselvergiftiging of andere darmproblemen

kleurenpunctuurEerst eens de gezonde kanten van de zon:
– De huid heeft antennes om het licht op te vangen. En daarmee wordt o.a. vitamine D aangemaakt. We hebben de zon in de zomer nodig om genoeg voorraad vitamine D aan te maken, zodat we er de hele winter op kunnen teren.

De pijnappelklier en onze haren en huid zijn voorzien van mineralen, (o.a. silicium) die op een andere manier het zonlicht 'verwerken' . Behalve vitamine D is er nog een heel scala processen dat in gang gezet wordt door het zonlicht. Denk aan de aanmaak van serotonine, het hormoon dat we nodig hebben om ons gelukkig te voelen. Een stralende huid en haren betekent dat dit proces goed werkt.

Inmiddels is ook bekend dat het infrarode deel van het spectrum van zonlicht, dat deel dat de warmte geeft, diep doordringt tot zelfs binnen in de hersenen en daar de mitochondriën in de cellen aanzet tot het aanmaken van melatonine. Dit is een lichaamseigen hormoon dat een belangrijke functie heeft als antioxidant: het helpt afvalstoffen op te ruimen. Voor meer info hierover: Sunlight: Optimize Health and Immunity (Light Therapy and Melatonin).

De zoele zomerluchten zijn een bron van energie en geven je letterlijk de ruimte om gewoon het 'Zijn' te ervaren. Straks, als het licht minder wordt, pluk je daar de vruchten van.

Er is een heleboel controverse over het ultraviolette deel van het spectrum van het zonlicht. Ook dit UV licht heeft gezonde aspecten, bijv voor huidproblemen als psoriasis. Echter, helemaal waar: laat je niet verbranden! In de link hierboven wordt ook ingegaan op het UV deel van het spectrum.
Je kunt beter uit de zon en in de schaduw gaan zitten en je laten koesteren en voeden door het licht en de warmte van de zon, dan uit angst je te verbranden de zon helemaal vermijden. Verbranden: nee, niet doen en wees er voorzichtig mee. Wil je in de zon, gebruik dan alleen zonnebrandmiddelen op natuurlijke basis die geen schadelijke bestanddelen bevatten. Het is even zoeken, maar ze bestaan!

Dan de zaken waar je in de zomer last van kunt krijgen en tips wat je eraan kunt doen.

  1. Zonnebrand: voorkomen is beter! Smeer je in met gezonde, natuurlijke zonnebrandmiddelen en/of bedek je, of ga lekker in de schaduw liggen, daar neem je het zonlicht op zonder schadelijke gevolgen.
    Ben je toch een beetje rood geworden? Blauw licht van je lichtset helpt te verkoelen. Strijk langzaam over de aangedane plekken.
    Je kunt de huid ook insmeren met Huidcrème (Hautschutz Salbe): een verzachtende, voedende crème of de Lipocrème: voor alle huidproblemen, ook de rode huid.
  2. kleurenpunctuurIn plaats van een donkere zonnebril kun je een gele (voor helderheid en concentratie) of oranje (voor optimisme, levensvreugde en vitaliteit) kleurenbril opzetten. Zo krijg je direct de invloed van kleuren en licht via je netvlies binnen en die heb je dan ook bij hand voor de wat donkerder dagen.
  3. Insecten en muggenbeten: Geef blauw direct op de jeukende plekken. Dit heeft een 'verkoelend' effect. 30 sec. per beet of plek is voldoende. Als je dit 's avonds doet bij kinderen, kunnen ze ook beter slapen omdat ze geen of minder last hebben van de jeuk en gaan ze de plekken niet openkrabben, wat weer een risico op ontstekingen en infecties geeft.
    Dezelfde plekken kun je de volgende ochtend met groen instralen. Dit neemt de zwelling weg.
    Alles bij elkaar ga je zo twee à drie dagen door, totdat de jeuk en bultjes volledig verdwenen zijn.
  4. Vocht vasthouden in de benen. Wandelen en bewegen is echt het allerbeste. Is dat door de hitte lastiger, behandel 1x per dag het acupunctuurpunt MP 6 (4 vingerbreedtes boven de top van de binnenkant van de enkel) complementair met blauw/oranje. Niet behandelen als je zwanger bent. Het punt staat beschreven op blz 39 van het boek ‘Verborgen kracht van licht en kleur’ en is een onderdeel van de endocriene basisbehandeling.
  5. Opvliegers en ander hormonaal ongemak, die door de warmte lastiger te hanteren zijn.
    De volledige endocriene basisbehandeling, uit tip 4 van hierboven, is het beste. Je kunt deze 2x per week doen bij jezelf.
  6. kleurenpunctuur Wakker liggen van de warmte: een voetenbad met de verkoelende Wilde-kruidenolie Relax, voor je gaat slapen. Je slaapt beter, droomt mooier en verwerkt tegelijkertijd de stress van de afgelopen maanden. Een absolute aanrader om regelmatig te doen en is ook voor kinderen geschikt. Voor kinderen kun je iets minder olie gebruiken en het verdunnen met een neutrale basisolie.
  7. Voedselvergiftiging of darmproblemen door verkeerd eten of, waar kinderen soms last van hebben: buikpijn door anders eten en te veel ijsjes!
    Remedie: maag diamant en de drie groene punten rondom de navel, die beschreven staan in het hoofdstuk 'Behandelingen speciaal voor kinderen', op blz. 91 van 'Verborgen kracht van licht en kleur’.
  8. Heb je een lichtset waar je cliënten mee behandelt en is er plaats voor in je vakantiekoffer, neem die dan mee

kleurenpunctuurEn wil je meer leren om jouw cliënten te behandelen met kleur en licht? In het basisseminar en andere workshops en cursussen leer je dit alles!

Graag tot ziens en met een zonnige zomergroet, 

Praveeta

©2023 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Een gezonde zomer met licht en kleur