De vinger aan de pols met kleur en licht!

Zomaar uit de losse pols iets uit je mouw schudden? Dan is het wel in orde met jouw polsgewricht. Deze kwaliteiten van creativiteit en spontaniteit zijn nl. verbonden met de symboliek van dit gewricht.

De binnenkant van de pols is verbonden met de handpalm en het gebaar van iets of iemand 'met open armen ontvangen' staat hiervoor symbool. Het is het ontvangende principe. Dit is ook verbonden met het Yin, het vrouwelijke aspect.
En als we de beide polsen en armen zo openen, is er een directe verbinding via het hart en dat is ook zo als we ergens 'hartelijk worden ontvangen'.

En dat ontvangen is de impuls voor wat erna komt: handelen. Dat wat er uit onze handen komt of ook: 'de handen uit de mouwen steken'. Dit is het Yang aspect en daarmee vertegenwoordigt dit het mannelijke principe. Dit is de symboliek van de buitenkant van de hand/pols.

Als je cliënt geen verbinding kan maken met zijn/haar hart en de talenten die daarin verborgen zijn, denk dan eens aan deze aspecten.

In een ideale situatie 'ontvangen we'. We staan open en verwerken wat ons wordt geschonken en na verloop van tijd is de tijd voor actie aangebroken: we 'handelen naar' dat wat ons hart heeft ontvangen, heeft verwerkt en naar wat het ons heeft ingegeven.

Een tweede aspect voor de pols loopt via de Hartmeridiaan.
Deze loopt aan de binnenkant van de polsen. Net als de Kringloopmeridiaan. Deze wordt ook wel Hartconstrictor meridiaan genoemd en geldt als de beschermer van het hart: het Pericard.

De werking van het polsgewricht is direct verbonden met de kwaliteiten van het hart. Is bijvoorbeeld de pols gebroken of gekneusd, dan wijst dat tevens op een verbroken verbinding met het hart.

Symptomen:

 • Carpaal Tunnel Syndroom
 • Pijn in de vingers
 • Pijn in onderarm
 • Beperkte beweeglijkheid van de pols
 • Verlies van kracht
 • Zwelling
 • Breuk
 • Littekens

Peter Mandel beschouwt de pols als het Derde grote symboolgewricht.
De zone die het meest gebruikt wordt voor behandeling met de Wilde-kruidenolie Relax, is de zone van de vreugde.

Bij alle klachten van de pols is dit de eerste stap en hiermee breng je herstel van het evenwicht tussen Ontvangen en Handelen. En dat dit met vreugde gebeurt! Vreugde is de mooiste kwaliteit van het hart. De binnenkant van de pols noemt Peter Mandel ‘de zone van de vreugde’.

Kleurvoeding voor de pols in detail:

 1. Elke klacht van de pols begint met behandeling 'Zone van de vreugde' met oranje. Deze zone ligt aan de binnenkant van de pols. Je cliënt kan thuis zelf deze zone elke ochtend en avond insmeren met een druppel van de Wilde-kruidenolie Relax. Dit is ook heel goed in te zetten bij iedereen die vergeten is om contact te maken met het hart en daardoor neerslachtig tot depressief is geworden.
 2. In mijn boek 'Verborgen kracht van licht en kleur' staat op blz. 57 een overzicht van de betekenis van de tien vingers.
  Als voorbeeld: Linker middelvinger
  • Verbonden met de Ziel,
  • Planeet: Mercurius,
  • Meridianen: Kringloop en Vasculaire degeneratie (volgens Voll).
  En de betekenis van de vinger:
  • Intellect,
  • ritme,
  • spraak.
  • Gebeurtenissen rond het zesde levensjaar en emotionele patronen die toen zijn ontstaan kunnen hier sporen nalaten
  Zijn er klachten van de pols en ook van de middelvinger, dan kan deze vingertop behandeld worden met kleur; in dit geval turquoise. En thuis kunnen de cliënten de vingertop masseren.

  Zo kan het schema dienen om elke vinger afzonderlijk te behandelen of je kunt ze allemaal doen natuurlijk. De bijbehorende werking, uitleg en kleuren staan op blz. 58/59.
 3. Denk eens aan al die keren dat je gevallen bent! De knieën en de polsen vangen de klap op. Ook al lijkt er geen verband tussen de val van lang geleden en de polsklacht nu, toch ligt dat verband er. In genoemd boek staat op blz. 54 de anti-trauma behandeling. Deze behandeling doe je ook bij alle klachten van de polsen. Daarmee wordt het eventuele trauma uit het verleden aangeraakt en opgelost.
 4. Mediteer op ontvangen en geven/handelen. Het helpt om je armen hierbij ontspannen open te houden en je ademhaling te volgen. De in- en uitademing is het ritme.
  •  Hierdoor kun je gemakkelijker de verbinding met jezelf aangaan
  •  Je voelt weer liefde naar jezelf en anderen
  •  Je bent in staat om (jezelf en anderen) te vergeven en om los te laten wat je (onnodig) vasthoudt.
 5. Lichamelijke oefeningen: buig en maak draaiende bewegingen met de pols. Waar de beperking of pijn gevoeld wordt, behandel je die zones of punten met blauw.
 6. Is er een gebroken pols en zit deze in het gips? Neem blauw voor pijnbestrijding en zoek op de enkel naar pijnlijke punten en/of zones. Via het 'omgekeerde mens principe' kun je zo helende impulsen aan de pols geven!

LICHT: De 'Missing link'!

Onderscheid je als therapeut en voeg ook kleur en lichttherapie toe aan je praktijk.

Neem contact op voor vragen over welke workshop of cursus geschikt is voor jou.

©2019 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

De vinger aan de pols met kleur en licht!